Inspiration

inspiration og Tips & tricks

I Danmark, Norge og Sverige findes der masser af muligheder for at komme ud i naturen. Så mange at det kan være svært at vælge. Vi har derfor samlet vores favoritsteder, tips og anbefalinger. 

Skriv gerne til os hvis du har et godt tip!

SVERIGE 

De fleste anbefalinger vi har, er fra Skåne. Det er fordi, jeg og min familien godt kan lide at være på weekendtur i nærmiljøet. At blot tage 1 eller 2 overnatninger og alligevel føle, at man har været på eventyr. Skåne har meget godt at byde på. 

Egne erfaringer

Snogeholms Strövområde (Snogeholms Vandringsområde)

Dette er en af familiens favoritter. Kun 45 minutter i bil (63 km) fra Øresundsbroen ligger dette rekreative område med søer, bakker, skove og historiske Snogeholms Slot placeret centralt. Det er perfekt til dig, der trænger til en weekend med noget andet på dagsordenen, andet fokus og andre spilleregler end hjemme. Der skal ikke planlægges så meget for at komme afsted, hvilket gør at vi, hjemme hos os, nemt kommer afsted på en-smuttur i weekenden.

Turen derhen

I bil fra Malmø følger du E65 mod Ystad. Når du drejer af E65 og kører nord på, bliver landskabet bakket med skov, og her ser vi ofte dåvildt fra bilen. 

På E65 mellem Svedala og Skurup er der er flymuseum (det ses på venstre side når du kører mod Ystad), Stenbäks Flygmuseum, det er et besøg værd. Et lille, gratis museum, hvor der findes en del svenske militærfly. Man plejer at få lov at kravle op i dem og komme helt tæt på. Læs mere om flymuseet, åbningstider m.m. her 

www.stenbacksflygmuseum.se

Du drejer af E65 der, hvor Marsvineholm, et smukt slot, som opførte s af en dansker i 1600 tallet ligger. Marsvineholm er et besøg værd og har bl.a. i sommerperioden en skulpturpark i haven.

Offentligtransport til Snogeholm er lidt besværlig. Tag tog til Lund, derefter bus til Sjöbo, derefter skift bus til Sövde by og gå derefter ca. 1,5 km, og så er du fremme.

Området

Vi plejer at overnatte på den lille teltplads ved Raftarp, hvor man kan køre til med bilen. Her er hyggeligt med skoven omkring sig og med udsigt over en græseng. Der er gode klatretæer, 2 bålpladser, borde, bænke samt vandpost, toilet og bad lige i nærheden og man bor ret centralt for at vandre i stisystemet i området. Brug af faciliteter og overnatning er gratis og kræver ingen forbookning. Vi har testet alle Campacamps telte her.

Snogleholms sø ligger ca 2 km fra campingpladsen og 2,5 km fra campingpladsen, findes, ved fiskehusene (fiskhusen), området, hvor der kan lejes kanoer, robåde og hvor man kan fiske. Der står en ældgammel, meget analog automat, hvori man kan udløse fiskelicens (50 SEK per dag). Automaten tager kun svenske mønter! Ud over Snogeholms sø findes Kejsersøen (Kejsardammen) som er en put-and-take sø og ligger cirka 1 km gang fra teltpladsen. Man kan også køre dertil i bil. Fiskekort købes via www.castlefish.se  og koster 260 SEK for en halv dag. 

Der er rigt fugle- og dyreliv i området. Vi ser næsten altid spor efter vildsvin og dåvildt. 

Oversigtskortet på dette link giver et godt overblik over fiske- og vandresteder, toiletter m.v. www.skanskalandskap.se

Vandretips i området: www.skanskalandskap.se 

Generel information

Nedenfor er der er link til allemandsretten i Sverige, skrevet på dansk. Her får du information om, hvad du må og ikke må, hvordan er reglerne for overnatning, sejlads, vandring, bål, hund o.s.v. 

www.naturvardsverket.se

Nationalparker

Södraåsen Nationalpark

Sødraåsen Nationalpark ligger i tilpas afstand fra Øresundbroen (Ca. 1 time i bil). Det er et oplagt mål for dig, som skal teste udelivet under ret bekvemme rammer, der er toiletter, vandhaner, parkeringspladser, teltområder, information og kortere vandreturer som er markerede på kort. Desuden kan du hente brochurer, så du kan guide dig selv gennem vandreturene (historie, dyreliv, geografi m.v.). Nationalparken er udmærket til at slå en lejr op og gå mindre dagsvandringer derfra. Turene i parken er ca. 1-8 km lange.

Teltpladser i Södraåsen Nationalpark: www.sverigesnationalparker.se

Forskellige vandreturer i Södraåsens Nationalpark: www.sverigesnationalparker.se

Oversigtskort over Södraåsen Nationalpark: Hvor kan man parkere, hvor overnatter man, hvor er der vandhaner og toiletter? Oversigtskort

Store Mosse Nationalpark

Store Mosse Nationalpark ligger i Småland. Den er næsten 8000 hektar stor og store dele af den er en åben højmose, men der findes også skov og søer. Der er rigt fugleliv, særligt Kävsjön midt i nationalparken er kendt for fuglelivet, hvorimod den sydlige del af parken, Björnekullakärret, er kendt for sine orkidéer. 

Store Mosse giver mulighed for at slå lejr og gå dagsvandringer (der er totalt cirka 40 km sti i parken fordelt på mange kortere turer). 

Her kan du finde teltpladser: www.sverigesnationalparker.se

Brochure om parken: www.sverigesnationalparker.se

Vandreturer i skåne 

 

Her finder du flere gode vandringsalternativer – henviser til skåneleden!

www.sydsverige.dk

 

DANMARK

Generel vejledning

Naturstyrelsen og Ud i Naturen har glimrende hjemmesider med meget god information om overnatning i det fri – hvor må man overnatte, hvordan finder jeg derhen, hvilke regler gælder osv.

Noget af det fine ved Ud i Naturens hjemmeside er, at private folk har tilbudt deres baghave som overnatningssted. Det kan jeg rigtig godt lide at benytte, og det er helt grundlæggende en fed ide at dele.

Vejledning til overnatning i det fri

www.naturstyrelsen.dk
{“x”:671157,”y”:6240022,”zoom”:2}

Små og store lejerpladser

http://www.udinaturen.dk
{“x”:671157,”y”:6240022,”zoom”:2}

Den danske pilgrimsrute

Ønsker du mere detaljeret information om specifikke vandreture, anbefaler jeg pilgrimsturene i Danmark.

 https://santiagopilgrimme.dk/find-ruter/ruter-i-danmark/

Egne erfaringer

Jeg kommer løbende med ideer på denne side – siden er under udvikling, så hold øje.

 

NORGE

Turforslag i Norge: https://www.ut.no

 

OPSKRIFTER

Snobrød

Tag 25 gram gær og 3,5 dl mælk, 1 spsk. olivenolie og 2 tsk. salt, 1 tsk. sukker og cirka 500 gram hvedemel. (Du kan med fordel putte en håndfuld hakkede krydderurter i. Så får du mad-snobrød). Gæren opløses i mælken. Resten blandes i, og dejen æltes godt. Stil dejen til hævning et lunt sted en halv times tid, inden dejen deles, rulles til lange pølser og snos rundt om enden af en lang pind.

Snobrødene bages langsomt over gløderne, til snobrødet er gyldenbrunt og lyder hult, når man banker på det. I kan også prøve, om brødet kan drejes rundt på pinden uden modstand. Velbekomme 🙂

 

TIPS & TRICKS

Soveposen

Når du har slået teltet op så husk som noget af det første at pakke soveposen ud af hylsteret. Dette gør at fibrene i soveposen udvides og giver dermed en bedre isolering om natten. 

Vi har samarbejdet med Campacamp, om at flytte vores årlige strategitur ud under åben himmel - vi havde alle en fantastisk tur!
JOHN D. HANSEN
Vi har samarbejdet med Campacamp, om at flytte vores årlige strategitur ud under åben himmel - vi havde alle en fantastisk tur!
JOHN D. HANSEN